A Kastély Erdélyben koalíció

A kastélytulajdonosokból és működtetőkből álló Kastély Erdélyben Koalíció a résztvevő kastélyok mindenkori állagának megóvását és az ehhez szükséges megelőző intervenciókat célzó intézkedéseket; továbbá a hálózat számára szükséges tájékoztató és népszerűsítő jellegű projektek és tevékenységek lebonyolítását, illetve alapszintű szakmai tanácsadás biztosítását tűzte ki célul.

A koalícióhoz 2017. áprilisáig 30 erdélyi kastély és kúria tulajdonosa csatlakozott, akik az egységes kommunikációt, közös gondolkodást, tapasztalatcserét, közös tervezést és szakértőkkel való folyamatos együttműködést jelölték meg a koalíció vezérelveiként. A koalíció koordinálását a PONT Csoport bonyolítja szakértők együttműködésével.

A Kastély Erdélyben programról

A Kastély Erdélyben átfogó stratégiai programot a PONT Csoport 2015. márciusában indította el. A program keretében az elmúlt két év alatt szakértők segítségével kidolgoztuk a háromnyelvű fejlesztési stratégiát, elindítottuk a szintén háromnyelvű honlapot és mobil applikációt, amely 300 erdélyi kastélyról és kúriáról tartalmaz értékes és hiánypótló információt.

Három konferencia, két interdiszciplináris tábor és több szakmai találkozó keretében pedig több mint 70 szakértőt, több mint 400 konferencia-résztvevőt, 70 táborozó fiatalt és 6 fiatal művészt vontunk be közvetlenül a munkafolyamatokba.

Vízió

A Kastély Erdélyben program célja egy olyan stratégia és hálózat kialakítása, amely az erdélyi kastélyok és kúriák hosszútávú gazdasági és társadalmi fenntartható hasznosítását szolgálja. Mindezt helyi és regionális szintű tervezéssel, a műemléképületek restaurálására és revitalizációjára fordítható alternatív forrásbevonási lehetőségek felkutatásával, egy információs és szakértői hálózat, illetve egy támogató közösség kiépítése által kívánjuk megvalósítani.

A Kastély Erdélyben mozgalom

A Kastély Erdélyben kezdeményezés hosszútávú célja, hogy közösségi mozgalommá és széleskörű hálózattá alakuljon, mely kapcsolatot teremt személyek és szervezetek között gazdasági, szociális, környezeti és kormányzási szempontból egyaránt, és amely az erdélyi kastélyok és kúriák támogatására irányuló tevékenységek számára megteremti a szükséges emberi, anyagi, szellemi és fizikai erőforrásokat. Jelenleg a Kastély Erdélyben közösséghez több mint 70 szakértő, több mint 300 konferencia-résztvevő és 70 fiatal táborozó, illetve több mint 20.000 Facebook-követő tartozik a Kastély Erdélyben háromnyelvű Facebook oldalain.

A Kastély Erdélyben Alap

A Kastély Erdélyben Alapot 2016-ban alapítottuk meg a Kastély Erdélyben program keretében. Az alap célja, hogy különböző kampányok révén adományt gyűjtsön a program különböző tevékenységeinek támogatására. Az első ilyen kampányunk a Kastély Erdélyben online bolt elindításával veszi kezdetét, ahol erdélyi dizájnerek egyedi tervezésű alkotásait, ajándéktárgyait lehet megvásárolni, és ahol a vásárló az egyes termékek megvásárlásával a Kastély Erdélyben Alapot is támogatja. 

A tervezéskor arra kértük a dizájnereket, hogy a kastély fogalmához kapcsolódó képzettársításokat, hangulatokat – például nosztalgia, elegancia, szabadidő, természetközeliség, történelmi korok, építészeti stílusok, kastélykert, mesevilág, tündérkert stb. használják inspirációforrásként. Továbbá, ragaszkodtunk ahhoz, hogy ezek a termékek erdélyi művészek munkái legyenek, és amennyiben lehetséges helyi, természetes anyagokból készüljenek el. Célunk ezáltal egyszerre népszerűsíteni a helyi művészek munkáit, illetve a helyi, fenntartható megoldásokat.

 

Mérföldkövek

  1. 2015: lanszíroztuk a háromnyelvű kastelyerdelyben.ro honlapot és mobilapplikációt, amely 300 erdélyi kastélyról és kúriáról tartalmaz releváns információt
  2. június: elkészült a háromnyelvű Kastély Erdélyben stratégia, amely az erdélyi kastélyok és kúriák revitalizációjára kínál fenntartható fejlesztési modelleket és megoldásokat
  3. szeptember: megalapítottuk a Kastély Erdélyben Koalíciót, melyhez erdélyi kastély- és kúriatulajdonosok, működtetők csatlakoztak
  4. március-április: elkészítettük a vargyasi Daniel-kastély és az alsórákosi Sükösd-Bethlen várkastély fejlesztési tervét
  5. április: elindítottuk a Kastély Erdélyben online boltot, a Kastély Erdélyben Alap első kampányát, melynek célja, hogy adományt gyűjtsön a Kastély Erdélyben program tevékenységeinek támogatására