Kastélyok
 • A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott bonchidai Bánffy-kastély a 16. századtól fokozatosan épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját. A birtokot a Transylvania Trust Alapítvány működteti és tölti meg élettel. A kastély állandó jelleggel látogatható; Kulturális Kávézó és szálláshelyek is üzemelnek a birtokon, illetve oktatási, kulturális, és közösségi funkciót is ellát.
 • Az ingatlant 2014-ben visszaadták jogos tulajdonosának, Bánffy Gabriellának, de a tényleges birtokba adás nem történt meg. Jelenleg a helyi polgármesteri hivatal és a postai ügynökség működik az épületben.
 • Jelenleg a fugadi Bánffy-birtok egy szép barokk kúriát, egy felújított régi házat, illetve 50 hektárnyi parkot és erdőt jelent. A kúria állapota stabil, de felújításra szorul, jelenleg üresen áll. A régi házat ideiglenes családi lakhelynek rendezték be az örökösök. A csend és otthonosság fogadja a látogatókat, a tulajdonos Bánffy Farkas, ha ideje engedi, szívesen körbe vezeti az idelátogatókat.
 • A kúria dr. Barabássy Sándor tulajdonában van, jelenleg felújítás alatt. Több szoba már elkészült, ezek alkalmasak kisebb rendezvények befogadására. Továbbá az udvar is alkalmas szabadtéri rendezvények tartására. A kúria alatti borpince teljesen fel van újítva, 40-50 fő számára pálinka- és borkóstolókat lehet itt szervezni.
 • Az udvarház jelenleg felújítás alatt van, de kérésre látogatható. Az udvarház kertje alkalmas szabadtéri kulturális rendezvények befogadására.
 • 2008-ban Bethlen Fruzsinának, ifj. Bethlen Ádám lányának sikerült visszaszereznie az épületet, az ingóságokat elszállíttatta, és a kastélyt a bonyhai Református Egyházkerületnek ajándékozta. 2011-ben a kastély új tetőzetet kapott.A kastély jelenlegi állapota félig romos, üresen áll. A kastély udvara azonban alkalmas rendezvények fogadására.
 • Ebben a csodálatos régi nemesi épületben és csendes környezetben ma egy modern luxusszálló működik. A tematikusan berendezett elegáns szobák többszáz éves freskóikkal, régi bútoraikkal, kandallóikkal, illetve az igényesen kialakított fürdőszobák, közös terek a régmúlt nemesi idők hangulatát idézik és egyben a legmodernebb igényeket is kiszolgálják. A kastélyszálló az egész család számára kínál pihenési, kikapcsolódási, illetve aktív szórakozási lehetőséget.
 • Erdővidék legismertebb műemlékei közé tartozik a vargyasi Daniel-kastély. A kastély későreneszánsz faragványaival, barokkos díszítéseivel, klasszicista és historizáló bővítéseivel egyedi Erdélyben, így méltán keltette fel mind a szakértők, mind pedig a turisták érdeklődését. Nemkülönben figyelmet érdemlő a körülötte elhelyezkedő, dendrológiai ritkaságokkal tarkított park is. A kastély kérésre látogatható.
 • A Hadadon található kastélyát a Degenfeld család 2006-ban kapta vissza a román államtól. 2006 őszéig, vagyis az átadás pillanatáig, az épületben a hadadi általános iskola működött, Az örökös, gr. Degenfeld Pál átadta az épületet 39 éves koncessziós szerződéssel a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek.
 • A kutyfalvi kastély építését gróf Degenfeld Miksa Kristóf kezdeményezte. Ezeket a munkálatokat a XX. század elején egészíttetett ki Degenfeld Lajos két szárnyépülettel. Az épület körül két üvegház és szép dendrológiai park is volt. A kastély nemrég visszakerült a Degenfeld-család tulajdonába, állapota jó, de jelenleg nincs funkciója.
 • Egy lejtő széles teraszán, festői környezetben, a település völgy felőli részében áll Dálnok egyik ékessége, az 1844-ben épített Gaál-kúria. Itt töltötte gyermekkorát Barabás Miklós, az erdélyi biedermeier festészet egyik legkiválóbb mestere. A kúria földszintjén társalgó, ebédlő, a pincében borozó várja a vendégeket. Az emeleten legújabb kényelmi igényeknek megfelelően berendezett szobák és fürdőszobák vannak.
 • A Gencsi család 1586-ban tűnik fel az ilosvai földbirtokosok sorában, majd a XVII. század második felében újra felbukkan, és attól kezdve másfél századon keresztül birtokolta a falut. A református templom mellett látható hatalmas udvarházuk, amely valószínűleg a XVIII. században épült. Jelenleg az udvarház felújítás alatt van.
 • A műemlék előrehaladottan rossz állapotban van, sürgősen beavatkozást igényel. Az ingatlant Nagy István csíkszeredai üzletember vette meg, és a közeljövőben tervezi felújítását.
 • Erdély legnagyobb klasszicista kastélyát Dévától mindössze 5 km-re találjuk egy gyönyörű öt hektáros arborétum közepén. A kastélykertben évszázados platán- és tölgyfák között előbukkan az impozáns kastélyépület; a Horváth-Tholdy család leszármazottai bármikor szívesen körbevezetik az ide látogatókat a mesés kastélykertben, illetve a napfényben úszó emeleti kastélyszobákban.
 • A gyönyörűen felújított kastély jelenleg múzeumként működik. A látogatók az egykori szokásnak megfelelően berendezett 19. századi jellegű hálószobákat,szalonokat, három teremben a 17. és a 19. századi életstílust, illetve a bástya földszinti szobájában kastélytörténeti kiállítást, és régészeti leleteket tekinthetnek meg. A kastély pincerészlegén multifunkcionális kávézó, borozóhelyiség van, amelynek a hangulatát egy 18. századi konyhasarok rekonstrukciója emeli.
 • A sokszögű alaprajzú, kéttornyú, reneszánsz stílusú Haller–Kálnoky kastély a hagyomány szerint az egykori kolostor romjaira épült. A kastély leghíresebb lakója Bethlen Kata írónő volt, aki vagyona nagyrészét jótékonysági célokra fordította. A kastély jelenleg a tulajdonos Ugrai-család állandó lakhelyeként szolgál, de kérésre látogatható.
 • A marosvécsi kastély talán arról a leghíresebb, hogy a múlt században az erdélyi irodalmi élet központja volt több mint húsz éven keresztül, miután 1926-ban Kemény János itt alapította meg a Helikon erdélyi kulturális közösséget. A kastély naponta 10:00 – 18:00 óra között látogatható. Kérésre idegenvezetést is biztosítanak.
 • A kastélyt Kornis Gabriella grófnő 2006-ban visszakapta az államtól, az ő örököseié ma a birtok. A klasszicista új kastély és a keleti bástya felújításra vár, állapotuk félig romos, jelenleg üresen állnak. A kastély udvarán iskola működik.
 • A kúria állagánál fogva omlásveszélyes, üresen áll. A kúria kertje azonban nyitva áll közösségi-kulturális rendezvények számára. A kúria mögötti kert kétszer is otthont adott az elmúlt években a falunapok különböző rendezvényeinek, illetve a szomszédos iskola évnyitó ünnepségeinek.
 • A kastély épületét a Roy Chowdhury-Mikes család örökösei lakóhelyként használják, a birtokon azonban több vendégház (az egykori gépházban, nyergesházban és a kertész-házban), illetve rendezvénytér és étterem is működik. A kastély épületén kívül még két melléképület is műemlékbesorolással bír. A Mikes-birtok gyönyörű angol kertjével, csónakázható tavaival, és mesésen felújított házaival állandóan látogatható. Kérésre több nyelven idegenvezetést is biztosítanak.
 • A gyalui várkastély a szamosújvári várral együtt Erdély legkorábbi szabályos alaprajzú várának számít. A kastély felújítása folyamatban van, a kastély kertje néhány rendezvény alkalmával (pl. Várkert Fesztivál, TIFF magyar napok stb.) nyitva áll a látogatók előtt.
 • Jelenleg a felújított kastély alsó szintjén az Országos Turisztikai Tájékoztató Központ működik, az önkormányzat tervei szerint a felső szinten Rhédey Claudia emlékmúzeum, míg a pincében a Kárpát-medence borait bemutató pince kap majd helyet. Jelenleg az emeleti szobákban tematikus kiállítások kaptak helyet: erdélyi kastélymakett kiállítás, fotó- és makettkiállítás az elárasztott Bözödújfalu emlékére, illetve néprajzi kiállítás is látogatható.
 • 2010 nyarán a székelyhídi polgármesteri hivatal szerződést kötött a Dévai Szent Ferenc Alapítvánnyal, aminek értelmében a kastélyt 49 évre koncesszionálta az alapítvány azzal a feltétellel, hogy felújítja és karbantartja az épületet melyben gyerekotthont létesítenek.
 • A kastély jelenleg félig-romos állapotban van, üresen áll. A várkastély kívülről bármikor látogatható, kérésre a kastély udvarára is be lehet menni.
 • Ez a pompás, neobarokk és neoreneszánsz elemeket ötvöző emeletes kastély az 1890-es évek végén kapta mai formáját báró Szentkereszty Béla megrendelésére. A kastélyt egy csodálatos, több mint 9 hektáros angolpark veszi körül, melynek leglátványosabb eleme az egykor csónakázható tó, közepén egy kicsi szigettel, melyre híd vezet fel.
 • A Teleki-kastélyt, Erdély egyik legszebb barokk kastélyát tágas, öt hektáros park veszi körül. Az egykori reneszánsz várárok és sánc ma is kivehető, körbefut a kastély körül; az angolparkra utaló idős fák, páfrányfenyő, mocsári ciprus, vadgesztenye, szivarfa és számos szomorúfűz, hárs és platán évszázadok múltán is díszítik a kertet. A kastély látogatható, kérésre idegenvezetést is biztosítanak.
 • Az épület legértékesebb része a 17. században épített főszárny, különös tekintettel a sarokbástyában lévő keresztboltíves kápolnára, és a szintén keresztboltíves, eredetileg védelmi célokat is szolgáló pincéjére, és az 1800-as évek elején emelt hatalmas barokk tetőszerkezetére. A kastély felújítás alatt van, jelenleg nem látogatható.
 • Az épület jelenleg félig romos állapotban van, nem látogatható. Tulajdonosai tervezik az ingatlan felújítását.
 • Az épület stílusa a szecessziós jegyeket a Kós Károly nevével fémjelzett fiatal építésznemzedékek úttörő népies vonásaival ötvözte, Erdély kastélyépítészetében egyedülálló. Jelenleg üresen áll, de kérésre látogatható, és főként a nyári időszakban kertjével együtt rendezvények befogadására is alkalmas.
 • A Zichy-udvarház néven is ismert vajdaszentiványi épületegyüttes építéstörténete nem ismert, de stílusjegyeik arra engednek következtetni, hogy a XVIII. században, vagy a XIX. század elején emelt épületekkel van dolgunk. Az épület jelenleg felújítás alatt áll.