Bánffy-kastély, Bonchida
 • Funkció

  A kastély az Épített Örökség Helyreállító Szakképző Központnak ad otthont, amely nyári képzéseket tart a műemlékvédelem és restaurálás területén. A kastély állandó jelleggel látogatható. Kulturális Kávézó és szálláshelyek is üzemelnek a birtokon, illetve a kastély oktatási, kulturális, és közösségi funkciót is ellát.
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Transylvania Trust Alapítvány
  Cím: Bonchida (BONȚIDA), 152-154. SZ., Kolozs megye
  Telefon: +40 264439858
 • Nyitvatartás

  A kastély állandóan látogatható, kérésre idegenvezetést tartanak magyar, román és angol nyelven. Hétfőtől vasárnapig 10-20 (április-október), illetve 10-től sötétedésig a téli időszakban (november-március). Belépő ára: 8 RON
 • Az épület rövid története

  A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott bonchidai Bánffy-kastély a 16. századtól fokozatosan épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját. Építéstörténetének legjelentősebb korszakai a reneszánsz és a barokk kor. 1944 őszén a visszavonuló német csapatok kifosztották, és felgyújtották a kastélyt – berendezése, könyvtára, valamint híres portrégalériája elpusztult. Belső tereinek gazdagságáról korabeli fényképek tanúskodnak. Az államosítás, a nem megfelelő hasznosítás, az állagmegóvás hiánya az épületek állapotának gyors leromlásához vezetett. 2007-től a Transylvania Trust Alapítvány koncesszióba vette a birtokot, és vezeti a műemléképület-együttes szakszerű felújítását, illetve élettel tölti meg a kastélyt.
 • Megközelíthetőség

  A bonchidai (Bonțida) Bánffy-kastély kb. 30 kilométerre fekszik a nemzetközi reptérrel is rendelkező Kolozsvártól, északnyugati irányban. Gépkocsival a Dés (Dej) felé vezető E576-os úton közelíthető meg, Bonchida település Válaszút (Răscruci) után következik. Itt az E576-os útról letérve a főút a falu központjába vezet, ahonnan jobbra térve hamarosan a kastély kapuja elé érkezik a látogató. Kolozsvár és Bonchida között rendszeres vasúti és buszjárat is közlekedik. A vasútállomás és a buszmegálló az E576-os út mentén található, ahonnan gyalog lehet a kastélyt megközelíteni, a gépkocsikéval azonos útvonalon (kb. 3 km).
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastély konyhaépületében egy Kulturális Kávézó működik, amely áprilistól októberig hétfő kivételével naponta 10 és 18 között várja a látogatókat, novembertől márciusig pedig a hétvégeken, ugyancsak 10 és 18 között. Évek óta szerveznek eseményeket, illetve bocsátják mások rendelkezésére az épületek egy részét (istálló, kápolna, Miklós-épület: konferenciaterem és szálláshelyek, konyhaépület: szálláshelyek, étkezde, konyha) és a kastély udvarát. Saját rendezvényeik közül megemlíthetjük a kétnapos Bonchidai Kastély Napokat és nyári műemlék-helyreállító szakmai táborokat. Befogadott rendezvényeik közül talán a legfontosabbak: az erdélyi filmfesztivál (TIFF) és az Electric Castle Zenei Fesztivál. Ezeken kívül a kastélyt vagy ennek egy részét bérbe adják esküvők, keresztelők, bálok,piknikek, megbeszélések, konferenciák, workshopok, alkotótáborok stb. szervezésére. A kastély konyhaépületében (manzárd), illetve a Miklós-épületben (torony) többágyas szobák találhatók. Mind a konyhaépület, mind a Miklós-épület rendelkezik fürdőszobával. Ezenkívül a Miklós-épület felső emeletén 2 lakosztály található, mindkettő rendelkezik saját fürdőszobával. Igénytől függően a konyhaépületben egy működőképes konyha és étkezde is található, a Miklós-épületben pedig egy konferenciaterem. Szálláskapacitás: kb. 40 személy.
 • A környékbeli látványosságok

  A környéken rengeteg látnivaló van, csak a legfontosabbakat kiemelve: Válaszúton a Bánffy-kastélyt és a Kallós Alapítvány múzeumát, Szamosújváron a történelmi központot, múzeumot és az örmény-katolikus nagytemplomot, Széken a református templomot és a nádrezervátumot, Dés történelmi központját, és Szentbenedeken a Korniss-kastélyt ajánljuk. Természetesen Kolozsvárra is érdemes ellátogatni, mindössze 30 km-re fekszik Bonchidától.
 • Bővebb információk