Bánffy-kúria, Apanagyfalu
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Galánthay Zsombor
  Cím: Apanagyfalu (Nușeni), Fő (Principală), u. 37 sz., Beszterce-Naszód megye
  Telefon:
  E-mail cím: galanthay@gmail.com
 • Az épület rövid története

  Az épület nem szerepel a megyei műemléklistán, építéstörténete nincs feldolgozva, noha rövid említésben szerepel Bíró József: Erdélyi kastélyok című monográfiájában (Budapest, 1943). A kúria építése br. Bánffy Dezső (1843-1911) főispáni tevékenységéhez köthető, aki 1865-ben telepedett le a faluban, és a 1876-1890 közötti időszakban Szolnok-Doboka megye főispánja volt. Az épületben az államosítás óta néptanács/községi hivatal működött. 2014-ben a jogos tulajdonos visszakapta az épületet, de a tényleges birtokba adás, illetve a szabályszerű telekkönyvi átírás még nem történt meg. Jelenleg is a községi polgármesteri hivatal használja. Az épületben működik – évtizedes hagyományok alapján ingyen és mindennemű írásos megegyezés nélkül – a helyi postai ügynökség is.
 • Megközelíthetőség

  Apanagyfalu a Mezőség északkeleti részén, Bethlentől 10 km-re délre, a 172A megyei út mentén fekszik. A kúria a falu központjában helyezkedik el.
 • Hogyan juthat ide?
 • A környékbeli látványosságok

  A falunak híres a református temploma, mely a 15. században épült, ennek kertjében látható Bolyai János mellszobra. Bolyai Farkas anyai nagyanyja felmenői éltek Apanagyfaluban. Továbbá érdemes ellátogatni a zsidó temetőbe is. Továbbá Bethlen városa, ahol két Bethlen-kastély is van, mindössze 10 km-re található Apanagyfalutól.
 • Bővebb információk