Bánffy-kúria, Fugad
 • Funkció

  A Bánffy-kúria jelenleg felújításra vár. Terv szerint a felújítás után a kúria a Bánffy-család használatában marad. A birtokon van egy régi ház, amelyet felújítottak, ez az örökös Bánffy-család időszakos lakhelyéül szolgál.
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Bánffy Farkas
  Cím: Fugad (Ciuguzel), 70. sz., Fehér megye
  Telefon:
 • Nyitvatartás

  A kúria és a birtok kérésre látogatható, kérjük egyeztessen időpontot a tulajdonossal a fenti e-mail címen.
 • Az épület rövid története

  A Bánffy-család fugadi ága a XVIII. században alakult ki, amikor 1783-ban Tholdalagy Erzsébetet feleségül vette Bánffy János, így a birtok házasságon keresztül került a családhoz. A kúrián egy jelentős átalakítást végeztek 1937-ben is br. Bánffy (II.) Dániel és második felesége, zicsi és vásonkői gr. Zichy Mária Huberta megbízásából. A kastély kétszintes, manzárdtetős épület. Fő- és két oldalsó homlokzata hasonló kiképzést kapott - úgy a földszinten, mint a manzárdrészen négy-négy barokkos keretezésű ablak található. A hátsó homlokzat földszinti részén az épület középtengelyében mellvédes, ión oszlopos bejáratot alakítottak ki, amelyen keresztül a gazdasági épületek irányából lehet megközelíteni a kastélyt. Az emeleti részen, kihasználva a domborzati viszonyokat, kissé szokatlan megoldással, egy hídszerű építménnyel kötötték össze a kastély manzárdszintjét és a gazdasági épületek fölött már elkezdődő kastélykertet. A gazdasági épületek a rendszerváltás utáni időszakban fokozatosan tönkrementek. A kastélyban 1949 után sokáig iskola működött, a család hosszú pereskedés után 2004-ben visszakapta az épületet.
 • Megközelíthetőség

  Fugad Negyenyed várostól 13 km-re található a 107E megyei úton Csombord irányába haladva, majd Magyarlapád után kell letérni. A kúria a falu központjától 350 m-re, délre található.
 • Hogyan juthat ide?
 • A környékbeli látványosságok

  Fugad közelében több műemléképület is található, mint például Csombordon a Kemény-kastély, Enyedszentkirályon a Bánffy-kastély, illetve Magyarlapádon a 15. századi Református templom. Nagyenyeden számtalan látványosság található: többek közt a városerődítések, a Bagolyvár (Ókollégium) és a református vártemplom. Nagyenyed környéke híres szőlőtermő vidék, ma itt halad a Bor Útja turisztikai útvonal.
 • Bővebb információk