Barabássy-kúria, Héderfája
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Simon Kálmán
  Cím: Héderfája (Idrifaia), Fő utca, 114 D sz., Maros megye
  Telefon: +40 748584955
  E-mail cím:
 • Nyitvatartás

  A kúria kérésre látogatható, látogatáshoz kérjük a kapcsolattartó személlyel egyeztetni.
 • Az épület rövid története

  Nem kétséges, Héderfája legrangosabb lakója Barlabássy Lénárd erdélyi alvajda, a székelyek alispánja volt. A magyar történelemben Erdély második méltóságát 1501-től 1525-ben bekövetkezett haláláig töltötte be. Mátyás király udvarában nevelkedett, igazi művelt, tudatos reneszánsz főúr volt. Halála után a héderfájai udvarházat és az uradalmat dédunokája, Barlabássy Kata kapta hozományként, majd az ő egyetlen fiúgyermekük, Daczó János a későbbi csíki főkapitány örökölte Héderfáját. Ő pedig, vér szerinti gyermeke nem lévén mostoha lányának, Macskási Juditnak adta 1686-ban hozományba gróf iktári Bethlen Istvánnal kötött házasságába. Így kerül Barlabássy Lénárd udvarháza az iktári Bethlenek tulajdonába, akik 1745-ben barokk stílusban kibővítik és felújítják, majd 1803-ban korszerűsítik a kastélyt, mázas cserépkályhákkal látták el, a kertben faragott szökőkutat emeltek, melynek két halastó biztosította vízellátását. Az iktári Bethlenek emelték az udvarház mögötti magaslaton, saját telkükön a református templomot (1758-ban), alatta családi temetkezési hellyel. 1832-től a héderfájai kastélynak nincs állandó főúri lakója. Az utolsó iktári Bethlen 1866-ban utód nélkül halt meg Bécsben. 1945 után állami gazdaság működik a birtokon. Az udvarház körüli gondozott parkot, kertet megszüntették, az épület lassan elindult a lepusztulás útján. Mégis, amíg az állami gazdaság használta az udvarházat, kapott valamilyen hasznos funkciót, ami a fennmaradását, továbbélését valamelyest biztosította.  Az épület soha nem került a román műemlékvédelem látókörébe, listájára. Az 1990-es fordulat a politikai rendszerben megpecsételte a romladozó udvarház sorsát. Hosszú bürokratikus huzavona után, a „kastély rom” és a hozzátartozó kertből, parkból megmaradt szűk egy hektárnyi terület, visszakerült Barlabássy Lénárd késői leszármazottai, a Barabássyak tulajdonába, 2008-ban az 500 éves évfordulón megindult az udavrház felújítása.
 • Megközelíthetőség

  Héderfája a Marosvásárhely melletti Transilvania Repülőtértől mindössze 12 km-re van, autóval Marosvásárhely felől a 15-ös nemzeti úton, majd a 151 B megyei úton kell közlekedni. A kúria a falu központjától kb. 1 km-re található. Balavásártól kb. 20 km-re, illetve Dicsőszentmártontól 17 km-re fekszik.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kúria alatt felújított borpince található, amely alkalmas 45-50 fő fogadására, bor és pálinka kóstolásra. A kúriában kávézási lehetőség és WC is van. A kastély kertje kb. 1 ha, ebből 70% alkalmas rendezvényre, pl. bogrács főzésre, fiataloknak-gyerekeknek íjász verseny, találkozók stb megszervezésére. Az udvarház lovagterme, vadászterme és szalonja -  bár hiányos a berendezés  - alkalmas 60-80 fős exkluzívabb bál, találkozó megszervezésére. Kulturális eseményeket is szívesen befogadnak: kamara zenekarok, egyéni zenei bemutatzók, régizenei produkciók, táncok, előadások, tudományos előadások (pl. műemlékvédelem, történelmi témák, irodalom, orvostudomány, stb.), egynapos meeting-ek, workshop-ok megszervezése, kisebb társaságok, baráti-családi találkozók kaphatnak itt helyet. A kastély udvarával szemben két autóbusznak és több személygépkocsinak is van parkolási lehetősége. Ajánlott szálláslehetőségek a környéken: Balavásáron a Romantic Panzió 70 személy, illetve Héderfáján a Holland-ház 10-12 személy, továbbá Kundon a Valea Verde exkluzív szálláshely kb. 20-25 fő elszállásolására alkalmas.
 • A környékbeli látványosságok

  Héderfáján a kúrián kívül még a templom is őrzi a Barabássy-család emlékét, itt található a család kriptája is. Továbbá a faluban született a közismert festőművész, Bordi András is. A falutól mindössze 3 km-re található Bonyha, ahol a Bethlen-kastélyt és a református templomot szintén ajánljuk a környékre látogatók figyelmébe. Bonyhától délre 3 km-re van Gógánváralja Árpád-kori református templomával és szép tölgyfa haranglábával. További 3 km-re van Kund falu festői tája és a két Küküllő közötti vízválasztó nagyon szép erdeivel, kiránduló helyeivel. De a közelben található Erzsébetváros is, ahol az Apaffi-kastély, illetve az örmény katolikus templom is ismert. Továbbá Héderfájától 5 km-re Mikefalván található az olasz Villa Vinea szőlészet, illetve közel van a szász vidék is.
 • Bővebb információk