Bethlen-kastély, Bonyha
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Borsos Melinda, Árva Bethlen Kata Alapítvány
  Cím: Bonyha (Bahnea), Köztársaság u., 55 sz., Maros megye
  Telefon:
  E-mail cím: badnilem@yahoo.com
 • Nyitvatartás

  A kastély előzetes bejelentkezés után látogatható. Kérjük a fent megadott elérhetőségeken érdeklődni.
 • Az épület rövid története

  Az 1545-ben Bethlen Farkas által megépített kastély átépítését id. és if. Bethlen Elek végeztette, körülbelül 1679 és 1719 között. Ekkor jött létre a kastély körül egy szabályos négyszög alakú erődítmény, mely erős kőfalból állt, négy sarkán egy-egy nyolcszög alakú bástyatoronnyal és masszív kaputoronnyal. A Bethlen-kastély háromszintes épület – pince, földszint, emelet – 42 helyiséggel. Alaprajzát tekintve nyújtott téglalap alakú, melyhez a kiugró középrizalit csatlakozik, északi irányban egy sarokpavilonnal, és egy hozzá kapcsolódó épületszárnnyal. Külső formai kiképzése a félköríves romantika stílusába sorolható, asztalosmunkái a gótizáló romantika és neoreneszánsz stílusjegyeket követve készültek. Az 1948-as államosítás után a kastély gyors romlásnak indult. Az erődítmény jellege mára már teljesen eltűnt. A kommunizmus ideje alatt a kastélyban közintézmények működtek. Az 1989-es rendszerváltást követően a kastély állapota folyamatosan romlott. 2008-ban Bethlen Fruzsinának, ifj. Bethlen Ádám lányának sikerült visszaszereznie az épületet, az ingóságokat elszállíttatta, és a kastélyt a bonyhai Református Egyházkerületnek ajándékozta. 2011-ben a kastély új tetőzetet kapott.
 • Megközelíthetőség

  Bonyha Dicsőszentmárton – Balavásár útvonalon Dicsőszentmártontól 12 km-re, Marosvásárhelytől mindössze 35 km-re található.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A településen van egy egyházi vendégház, amely 20 személy elszállásolására alkalmas, illetve Kundon is vannak szálláshelyek.
 • A környékbeli látványosságok

  Bonyhán a kastélyon kívül még érdekesség a 15. századi református templom. A falutól mindössze 4 km-re található a héderfájai Barabássy-kúria. A közelben található Erzsébetváros is, ahol az Apaffi-kastély, illetve az örmény katolikus templom is közismert. Továbbá Héderfájától 5 km-re Mikefalván található az olasz Villa Vinea szőlészet, illetve közel van a szász vidék is, amely nagyon népszerű a turisták számára.
 • Bővebb információk