Daniel-kastély, Olasztelek
 • Funkció

  a kastélyban jelenleg szálló működik
 • Elérhetőségek

  Cím: Olasztelek (Talisoara), 215, Kovászna megye, Románia
  Telefon: +40 725 942 787,+40 721 934 446
 • Nyitvatartás

  A kastélyszálló állandó nyitva-tartással működik. A kastély látogatása, illetve az idegenvezetés előzetes, a fent megadott elérhetőségeken való egyeztetés után lehetséges.
 • Az épület rövid története

  Erdővidék más nemesi épületeihez hasonlóan az olaszteleki kastély a későreneszánsz szellemében épült, a XIX. század folyamán klasszicista szárnnyal bővült. Az épületen több értékes későreneszánsz kőfaragvány lelhető fel. A kastély északnyugati végében található pince és a felette levő helyiségek kiképzése a legrégiesebb, így ezt azonosíthatjuk a Daniel Mihály által legelsőként megépített „szállással.” Az épület homlokzatán egy kőcímer látható a Daniel-család jelképével. Az olaszkoszorúba foglalt címerkép két növénydíszes oszlop és egy rozettával ékesített timpanon által meghatározott térbe illeszkedik. A pajzs alját egy dombocska tölti ki, melyen a család jelképe, a nyakán bal felőlről átnyilazott hattyú áll. A pajzson koronás, díszes takarójú sisak látható, rajta átlőtt nyakú hattyúval, melynek két oldalán Daniel Mihály iniciáléi olvashatók. A Kovászna megyei műemlékek listáján szereplő épület 2016 óta kastélyszállóként működik.
 • Megközelíthetőség

  Olasztelek Sepsiszentgyörgytől 50 km-re, Brassótól kb. 60 km-re, Baróttól 4 km-re található. Autóval Barót várostól a 131-es számú megyei úton tovább haladva Székelyudvarhely fele, kb. 3 km múlva megérkezünk Olasztelekre.  A falu központjában pedig megtaláljuk a kastélyt. A Bukarest/Brassó irányból autóval érkezők az E60-as úton Segesvár irányába haladva, kb. 25 km után Szászmagyarósnál (Maierusnál) jobbra térve, majd az Lüget (Arini) táblát követve Barót felé kell haladjanak. Legközelebbi reptér: a bukaresti Otopeni nemzetközi repülőtér, ahonnan Brassó városáig vonattal is könnyen el lehet jutni. Legközelebbi vasútállomás Ágostonfalván (Brassó megye) van, kb. 10 km-re Olasztelektől, ezért inkább az autóval illetve autóbusszal való megközelítést ajánljuk.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Jelenleg nyolc szobával, állandó recepcióval, különleges konyhával, kávézóval és bárral üzemel a kastélyszálló. A standard érkezés ideje 15:00 óráig, távozás pedig 11:00 óráig. A szállásszolgáltatásokon kívül tematikus vacsorák készítését (5 fogásos vacsora társított borkóstolóval, reneszánsz vacsora élő zenével vagy bográcsozás szabadtéri tűzön), könyvkölcsönzést, biciklikölcsönzést, piknik kosár készítését, masszázst és gyógynövény-fürdőt is biztosítanak a vendégek számára.
 • A környékbeli látványosságok

  Az állandó szolgáltatások mellett igény szerint biztosítanak: idegenvezetést magyar, román és angol nyelven a kastélynál, illetve túraszervezést (lovastúrák, off-road túrák, biciklis túrák, stb.) Erdővidék látványosságaihoz, pl. az Erdővidéki Múzeum masztodon kiállítás meglátogatása, kirándulás az Orbán Balázs barlanghoz, a Vargyasi-szoroshoz, a miklósvári Kálnoky-kastélyhoz, a vargyasi Daniel-kastélyhoz, a zalánpataki Charles vendégházakhoz stb., illetve hagyományos mesterségek, készműves tevékenységek bemutatóját helyi mestereknél.
 • Bővebb információk