Daniel-kastély, Vargyas
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Román Attila
  Cím: Vargyas (Vârghiș), 205. sz., Kovászna megye
  Telefon: +40 741090737
  E-mail cím:
 • Nyitvatartás

  A kastély kérésre látogatható. A kastély látogatásához, kérjük egyeztessen időpontot a fenti telefonszámon.
 • Az épület rövid története

  A Daniel-család alsó udvarházhelyen álló kastély bonyolult, sok átépítést-alakítást tükröző részletei: a késő reneszánszhoz köthető faragványai, barokkos díszítése és téralakítása, klasszicista és a historizáló bővítések révén kialakult együttese méltán keltette fel az épület iránti érdeklődést. Legkorábbi részeit a 16. század második felére keltezhetjük, az ún. főépület két helyisége: a közelmúltig a reformátusok által imateremnek használt síkmennyezetes terem és a község esketőtermeként is működő, fiókos rendszerű boltozattal ellátott helyiség mutat korai jellegzetességeket. Az államosítás után, a kisajátított kastélyok sorsának megfelelően, az 1970-es évek végére annyira leromlott az épület állapota, hogy rommá válásától lehetett tartani, egyes termeiben egy ideig juhokat is tartottak. Az épület azonban sorstársainál valamivel szerencsésebb volt, mert az 1980-as évek elején elkezdődött a felújítása. A település akkori vezetőjének köszönhetően 1980 és 1984 között a pártbizottság új székhelyeként felújították, egykor díszes, ritka fáknak és cserjéknek helyet adó parkját is rendezték. 1989 után a Vargyasi Helyi Tanács és Polgármesteri Hivatal székházaként működött 2005-ig, mikor újra eredeti gazdái birtokába került, majd vétel útján az Esztergomi Városi Önkormányzat tulajdonába került.
 • Megközelíthetőség

  Vargyas község Brassótól kb. 62 km-re (az E60-as Brassó-Segesvár útvonalhoz közel), Sepsiszentgyörgytől 57 km-re Barót irányában, Baróttól pedig Székelyudvarhely irányában a 131-es megyei úton 9 km-re, Olasztelektől mindössze 3 km-re található. A kastély a falu központjában, a főút mentén található.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Jelenleg működő turisztikai egységek a közelben: Daniel kastélyszálló Olaszteleken (16 férőhely), Kálnoky gróf vendégházai Miklósváron (20 férőhely), a walesi herceg vendégházai Zalánpatakon (9 férőhely) és a Fekete Gólya Panzió Középajtán (6 férőhely).
 • A környékbeli látványosságok

  Vargyas közelében található látogatható műemléképületek: az olaszteleki Daniel-kastély, a miklósvári Kálnoky-kastély, az erdőfülei Boda-kúria, Károly herceg vendégházai Zalánpatakon, illetve az alsórákosi Bethlen-Sükösd kastély is mindössze 20 km-re található. Ami a természeti látványosságokat és kincseket illeti, a közelben található a Vargyas-szoros a híres Orbán Balázs-barlanggal, illetve több borvízforrás is Székelyszáldoboson, Olaszteleken, Bibarcfalván, Kisbaconban, Bodvajon stb. További látnivalók: a Erdővidék Múzeuma, a Mari-kúria (Benedek Elek szülőháza) Kisbaconban, illetve bútorfestő-műhely Vargyason, kovácsmester-műhely Olaszteleken, szövőműhely Erdőfülén, hagyományos pékség, házikenyér készítés, Erdőfülén.
 • Bővebb információk