Degenfeld-kastély, Kutyfalva
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Kálmán Attila
  Cím: Kutyfalva (Cuci), 260 sz., Maros megye
  Telefon:
 • Az épület rövid története

  A kutyfalvi kastély építését gróf Degenfeld Miksa Kristóf kezdeményezte. Ezeket a munkálatokat a XX. század elején egészíttetett ki Degenfeld Lajos két szárnyépülettel. A neoklasszikus kastély szimmetrikus elrendezésű, az egyszintes épület középtengelyében oszlopos portikusz épült, timpanonos záródással. A portikuszon át lehet jutni az egykori nagyszalonba, innen nyílt a pipázó, a társalgó és a vendégszobák. A kastélyban volt a kommunizmus alatt a helyi termelőszövetkezet gabonaraktára, majd az 1970-es nagy árvíz után ideköltözött a polgármesteri hivatal, a könyvtár és a rendőrség is. A kastély vízellátását egy hatalmas, téglából készült víztorony biztosította. Az épület körül két üvegház és szép dendrológiai park is volt. A kastély nemrég visszakerült a Degenfeld-család tulajdonába.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Kutyfalva a Kolozsvár-Marosvásárhely útvonalon, az E60-as út mentén fekszik, Marosludas után 9 km-re. A kastély a falu központjában, a református templom közelében található. Vonattal is könnyen megközelíthető, a vasútállomás is mindössze 12 perc sétára van.
 • A környékbeli látványosságok

  A kastélyon kívül híres a helyi református templom. A környéken a radnóti Kornis-Rákóczy kastélyt (kb. 6 km) és Marosugrán a Haller-kastélyt (12 km) ajánljuk a turisták figyelmébe.
 • Bővebb információk