Guthman Valenta kastély, Olthévíz
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Olthévízi Kastély Egyesület
  Cím: Olthévíz (Hoghiz), 160 sz., Brassó megye
  Telefon:
  E-mail cím: napista@gmail.com
 • Nyitvatartás

  A kastély jelenleg nem látogatható.
 • Az épület rövid története

  A Guthman Valenta kastély építését a történészek a XVI. századra (1553), átalakítását pedig a XVIII. Századra teszik. A XIX. század közepétől Gutenau Károly (1836-1907) bírói állását feladva gazdálkodni kezdett az épülethez tartozó birtokán. 1885-től országgyűlési képviselőnek választották, így hamarosan gróf Haller János vette át a birtokot. A kastély egy egyszintes, 500 négyzetméteres épület 75 ár kerttel. Az ingatlan belső falain nincs vakolat, és legtöbb helyen a mennyezet be van omolva. Az épületről teljesen hiányoznak a nyílászárók, továbbá a villany, fűtés és szennyvízelvezetési hálózat is. Az épület első és oldalsó bejárata omlásveszélyes. Az épület oldalsó szárnyának falai előrehaladottan rossz állapotban vannak, és sürgős beavatkozást igényelnek. Az épülethez egy 300 négyzetméter boltíves pince is tartozik. A pince falai több helyen le vannak omolva, hiányosak és a beázás jeleit mutatják.  
 • Megközelíthetőség

  Olthévíz legkönnyebben autóval közelíthető meg: Brassótól az E60-as úton Segesvár felé haladva, Kőhalomtól 12 km-re. A kastély a nemzeti úttól kb. 2 km-re, a falu központjában, a jelenleg iskolaként működő Haller-udvarház közvetlen közelében található.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Legközelebb Alsórákoson és Kőhalmon vannak szálláshelyek.
 • A környékbeli látványosságok

  A faluban 3 templom is van a 3 felekezetnek megfelelően: unitárius, református és ortodox. A Guthman Valenta kastély közelében található a Kálnoky-kastély és a ma iskolaként működő Haller-udvarház is. Olthévíztől mindössze 9 km-re található Alsórákos, ahol a Sükösd-Bethlen várkastélyt ajánljuk megtekintésre, illetve a nemrég felújított kőhalmi vár is csak 12 km-re fekszik. Továbbá Erdővidék csodálatos kúriáival 20 km-re, a szász vidék gyönyörű falvaival és erődített templomaival kb. 30 km-re, és Segesvár is mindössze 60 km-re található.
 • Bővebb információk