Kendy-Kemény kastély, Marosvécs
 • Funkció

  A kastély és parkja jó állapotban van, látogatható és rendezvények fogadására is alkalmas.
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Nagy Kemény Géza
  Cím: Marosvécs (BRÂNCOVENEȘTI), Kastély u., 215. sz., Maros megye
  Telefon: +40 741225141
  E-mail cím:
 • Nyitvatartás

  A kastély naponta 10:00 – 18:00 óra között látogatható. Kérésre idegenvezetést is biztosítanak. Kérjük a fenti elérhetőségeken előzetesen egyeztetni. Belépő ára: 15 RON felnőtteknek, 7 RON gyermekeknek.
 • Az épület rövid története

  A jelenlegi kastélyt a XV. század elején kezdte építtetni a Losonczi család. A következő 150 évben a birtok gyakran cserélt gazdát. 1610-ben már Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tulajdona, majd I. Rákóczi György tulajdonába került. Az 1648-ban Erdély trónjára kerülő II. Rákóczi György az öt faluból álló uradalmat Kemény János fejedelmi tanácsosnak ajándékozta. A következő háromszáz évben az uradalom tulajdonosa a Kemény család volt. Az utolsó báró, az őse nevét viselő Kemény János, 1926-ban a kor 28 legkiemelkedőbb irodalmi személyiségét hívta meg, és együtt megalapították a Helikon erdélyi kulturális közösséget. Ettől fogva a marosvécsi kastély húsz éven keresztül az erdélyi magyar írók irodalmi találkozóinak központja lett. A második világháború nem tette nagyon tönkre a kastélyt, amikor viszont a család elhagyta a birtokot, a lakosság teljesen kifosztotta. A kastély 1949 után súlyos szellemi fogyatékkal élő gyermekek otthonává vált. A Kemény család utódainak 2014-ben sikerült visszaszerezni a birtokot.
 • Megközelíthetőség

  Marosvécs Marosvásárhelytől 38 km-re, Szászrégentől 11 km-re található Déda irányában. A kastély Marosvécs északi kijáratánál található, busszal és autóval be lehet hajtani a kastély udvarára, de a helyi vonatállomástól is mindössze 10 percnyi gyaloglásra van.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastély tulajdonosai idegenvezetést, túraszervezést vállalnak, kávézási, étkezési lehetőséget is biztosítanak az idelátogatóknak. A kastély és kertje is alkalmas rendezvények befogadására: konferenciák, kiállítások, esküvők, bálok, táborok, néptánctalálkozók, szabadtéri játékok stb. megrendezésére kerülhet itt sor. A kastély tulajdonosai Galonyán az egykori vadászházban vendégházat működtetnek, amely 24 vendég elszállásolására alkalmas.
 • A környékbeli látványosságok

  Marosvécsen a kastélyon kívül még a 17. századi református templom, Wass Albert sírja, a Marosvécsi Tájház, illetve a régi malom a legfontosabb látnivalók. Marosvécstől kb. 30 km-re található Istenszéke, a Kelemen-havasok egyik csúcsa és a Csikós-forrás, a túrázók kedvenc célponzjai. Szászrégen város mindössze 11 km-re, a Teleki-kastélyról híres Gernyeszeg 25 km-re, illetve a maroshévízi Urmánczy-kastély is 60 km-re található innen.
 • Bővebb információk