Lészai-Gál kúria, Magyargorbó
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Lészai Ferencz
  Cím: Magyargorbó (GÂRBĂU), 178. sz., Kolozs megye
  Telefon:
  E-mail cím: leszepsz@gmail.com
 • Nyitvatartás

  A kúria jelenleg nem látogatható.
 • Az épület rövid története

  A magyargorbói kúriának jellegzetes emeleti alaprajzi formája van: a központi nagyterem (ebédlő) 3,7 m-es belmagassággal, két oldalán elhelyezett két-két lakószobás megoldás: férfi és női háló, a könyvtár, nappali szalon, zöld szoba, fürdő, WC-fülke. Az ebédlőből nyílt egy ajtó a verandára, kilátással a kertbe. A szobák mennyezetén különböző stukkós dekorációk voltak. A tetőszerkezet zsindellyel volt fedve. Dr. Déry Attila szerint az épület tökéletes barokk arányai, romos állapota ellenére, különlegesen szép összhangot biztosítanak a kúriának. A kúria tervét Gál János, erdélyi gubernátor, megrendelésére a kolozsvári Bánffy palota tervezője, Johann Eberhard Blaumann készítette valószínűleg 1774–1786 között. A kúria az 1949-es államosítás előtti mindegyik tulajdonosa lakóhelyéül szolgált. Innen irányították a gazdaságot, aminek a tenyészállatai 1900-ban aranyérmet kaptak a párizsi világkiállításon, és itt készítették az aranyérmes juhtúrót is. A visszaszolgáltatás után közel 2 hektáros kert veszi körül, de állapota nagyon megszenvedte az elmúlt éveket. Udvarán 3 öreg tölgyfa állja az idők ostromát, melyek valószínűleg idősebbek az udvarháznál.
 • Megközelíthetőség

  A kúria Kalotaszegen, Nádasmentén található. Műúton Kolozsvártól 28 km-re, Magyarvista és Türe között, a Kolozsvár-Nagyvárad útvonalon fekvő Gyalutól 18 km-re, illetve a Kolozsvár-Zilah útvonalon fekvő Magyarnádastól 9 km-re fekszik. A településnek saját vasútállomása van, ami a Nagyváradot Kolozsvárral összekötő fővonalon helyezkedik el, az utóbbitól 24 km-re. Így vonattal is könnyen megközelíthető.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Néptánctalálkozók, szabadtéri előadások, borversenyek, kézműves kiállítások, cserkésztalálkozók, szabadtéri hangversenyek stb. is meghitt, természetközeli környezetben megrendezhetők itt. A környéken, például Magyarvistán,  Andrásházán, Sztánán, Magyarnádason és Gyalun több panzió is van, ahol szállást és étkezést is biztosítanak a vendégek számára.
 • A környékbeli látványosságok

  Az egész Kalotaszeg, és azon belül Nádasmente rengeteg látnivalót kínál: Magyarvista gyönyörű, ma is hordott népviseletével, Kalotavár épülő központjával; a Kós Károly által is kedvelt Türe, valamint Magyarnádas a Lészai-Kabos kúriával, mind különleges élményt nyújt a turistáknak. Magyargorbó felett magasodik Gorbófő, ahol bronzkori eszközöket találtak a föld alatt, illetve római kövekre is bukkantak. Itt található Bába vár maradványai is, melynek falai a múlt század közepén még kidomborultak a földből. Kolozsvár, illetve a gyalui Rákóczi-Bánffy várkastély is 30 km-es távolságon belül vannak.
 • Bővebb információk