Mikes-birtok, Zabola
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Dima Zsuzsa
  Cím: Zabola (Zăbala), 437. sz., Kovászna megye
  Telefon: +40 724003658
  Weboldal: www.zabola.com
 • Nyitvatartás

  A rendezvényekkel és szállásfoglalással kapcsolatosan kérjük a reservations@zabola.com e-mail címen, vagy Dima Zsuzsánál a +40 724003658 (EN, RO, HU) telefonszámon érdeklődjön.
 • Az épület rövid története

  A napjainkban látható kastély alapját a reneszánsz udvarház képezi. A kastély mai, monumentális képét 1867-ben kapta, amikor gróf Mikes Benedek átalakíttatta az épületet. A felújítások során a műemléképület stílusa egészében megváltozott, az udvarházat manzárdszinttel toldották meg, és a tetőtérben új lakószobákat alakítottak ki. Az oromfalon Mikes Benedek és felesége, Sophia Moser kettős címerét helyezték el. Az első emeleten áll a kastély egykori díszterme, melyet feltehetően az 1867-es átalakításkor vékony fallal kettéosztottak. Innen lehet kijutni a beüvegezett tornácra, melynek négyszögű, faragott pilléreit felkúszó indák díszítik. A nagyterem kisebbik szobájában a német reneszánsz formavilágát követő cserépkályha áll, mely a kastély egykori berendezéséből megmaradt legértékesebb tárgy. Ebben a szobában és a díszterem nagyobbik felében is stukkók tagolják a boltmezőket, és előkerültek értékes 18. századi festésmaradványok is. 1949-ben az épületet államosították, és a családot kilakoltatták. Ezután a zabolai kastély az állami mezőgazdasági vállalat székhelye, majd a szakszervezeti szövetség nyaralója, később árvaház, iskola volt, ugyanakkor szanatórium és elmegyógyintézet is működött benne. 2005-ben a Mikes család visszaigényelte a kastélyt és a birtokot, ezt követően került sor az épületegyüttes és a park felújítására.
 • Megközelíthetőség

  Zabola Kézdivásárhelytől 14 km-re, Kovászna várostól kb. 5 km-re, Sepsiszentgyörgytől kb. 40 km-re fekszik. Legkönnyebben autóval közelíthető meg Sepsiszentgyörgyről Kovászna fele haladva a 13E megyei úton.  
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Jelenleg a Gépházban, a Nyergesházban és a Kertészházban összesen kb. 40 személyt tudnak elszállásolni, illetve kb. 200 vendég számára esküvőket, céges rendezvényeket, koncerteket stb. is szerveznek. A szállás, étkezés, kávézási lehetőségeken kívül van kerti szauna, baby-sitter, ruhamosás-vasalás-tisztítás szolgáltatás is a szállóvendégek számára. Mindezeken kívül szarvas- és medve- és madárlest, szekeres- és gyalogtúrákat is szerveznek. A közeli Kovászna városban szerteágazó szállás- és gyógyturizmus-kínálat van.
 • A környékbeli látványosságok

  Épített örökség szempontjából csak a legfontosabbakat kiemelve a következőket ajánljuk: a gelencei templomot 14. századi freskóival, a zágoni Mikes-kúriát, Csomakőrösön a Csoma Sándor emlékszobát, illetve a 14. századi református templomot, Csernáton faluban a kúriákat, a néprajzi múzeumot és skanzent, Kézdivásárhelyen a főteret egyedülálló udvartereivel, és a Céhtörténeti Múzeumot, Kézdiszentléleken a vártemplomot és a perkői kápolnát. A környéken továbbá rengeteg természeti látványosság és kirándulási lehetőség is van: Kovászna városban a mofetták, gyógyfürdők, a kommandói kisvasút, Csernáton falu közelében Ika vára, Bálványos vára, Szent Anna tó, és az egyedülálló Mohos-tőzegláp. Télen több helyen sípálya is működik a közelben: pl. Kovásznán, Kommandón, Sugásfürdőn, Tusnádon és a Brassó Poianán. Továbbá a vidéken több helyen hagyományos népi fürdőket hoztak létre, illetve újítottak fel, mint pl. a petőfalvi, haralyi és bálványosi népi fürdők.
 • Bővebb információk