Rhédey-kastély, Erdőszentgyörgy
 • Funkció

  Múzeum
 • Elérhetőségek

  Cím: Erdőszentgyörgy (Sângeorgiu de Pădure), Iskola (Școlii) u. 8. sz.
  Telefon: +40743055922
 • Nyitvatartás

 • Az épület rövid története

  A kastély mai formáját 1809-ben kapta, miután Gróf Rhédey László a család tulajdonában lévő régi kastélyt 1807-1809 között újraépíttette, annak anyagát részben felhasználva. Ezt a tényt igazolják a pince vastag falai, melyeket részben meghagytak. A régi kastély építési ideje: 1663. A régi kastélynak rendkívül magas bástyái, díszes termei voltak. Első tulajdonosa a Kornis-család, majd 1629-től pedig a Rhédeyeké volt. A család erdélyi ága I. Rhédey Jánostól származik, aki 1639-ben elcserélte testvérével, I. Rhédey Istvánnal, magyarországi birtokait, és Erdélyben telepedett le. Ő kapta Erdőszentgyörgyöt ajándékba Bethlen Gábor fejedelemtől. A kastély földszinti és emeleti helyiségei, összesen 13 szoba, egy központosan elhelyezett hall körül U alakban helyezkednek el, a díszes falépcső körül. A hall és az emeleti nagyszalon sík mennyezete sablonnal festett későbarokk mintás termei fehérre meszeltek voltak. A földszinti helyiségek felett általában keresztboltozatokat, a pince felett dongaboltozatokat befalazták. A Rhédey-birtokot 1885-ben a kastéllyal együtt eladták Schuller Rudolf nagybirtokosnak, akitől a brassói Scheel testvérek tulajdonába került. A kastélyt a román állam 1935-ben megvásárolta közigazgatási célokra. 1948-ban államosították, itt rendezték be az erdőszentgyörgyi rajon székhelyét, majd évekig iskola működött benne.
 • Megközelíthetőség

  A kastély Erdőszentgyörgy központjában található. Erdőszentgyörgy legkönnyebben autóval közelíthető meg, Balavásártól mindössze 12 km-re található Szováta irányában. Balavásár Marosvásárhely központjától kb 20 km-re, a marosvásárhelyi nemzetközi reptértől pedig kb. 30 km-re fekszik.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastélyban működő Országos Turisztikai Tájékoztató Központ munkatársai magyar, román, angol és német nyelvű idegenvezetést biztosítanak a látogatók számára. A kastélyban van kávézási lehetőség, és illemhelyek is rendelkezésre állnak. A kastély közelében szálláslehetőségek is vannak: legközelebbiek a Vass Panzió a falu központjában és a Sofi Panzió 1 km-re a központtól (9 személy). Ezeken kívül ajánljuk még: a Kapusi motel és vendéglőt Balavásáron (14 személy), az Atos Panziót Atosfalván (Trei Sate), a Gerendás panziót (5 szoba és 3 apartman) és a Mónika Panziót Szováta mellett. A Rhédey-kastélytól nem messze étkezési és kávézási célra a La Contesa vendéglőt, a Relax Zone-t, a Fashion Kávézót, illetve a helyi cukrászdát ajánljuk, ahol megkóstolhatják híres a szentgyörgyi krémest.
 • A környékbeli látványosságok

  A kastély közvetlen közelében található a több mint 700 éves református templom, amelyet 1935-ben Mária Viktória angol királyné újítatott fel nagyanyja, Rhédey Claudia emlékének tiszteletére. A templomban található egy emléktábla, amely ma is őrzi ennek a történelmi pillanatnak az emlékét. A falutól mindössze 5 km-re található a Bözödújfalusi tó, amely nyáron rengeteg helyi és külföldi turistát vonz. Szintén a közelben található a közkedvelt kőrispataki Szalmakalap Múzeum is.
 • Bővebb információk