Sükösd-Bethlen várkastély, Alsórákos
 • Elérhetőségek

  Cím: Alsórákos (Racoș), Fő u., 137 sz., Brassó megye
  Telefon:
  E-mail cím:
 • Nyitvatartás

  A várkastély kertje nyitott, állandóan látogatható.
 • Az épület rövid története

  A Bethlen–Rákóczi-kor építési lendületében született kastélyok közt tartják számon az alsórákosit is, melyet alaprajzi elrendezésének, elsősorban sarkain található négy kerek saroktornyának köszönhetően a 17. század folyamán Erdélyben is elterjedő kerek tornyos kastélyok (Gyalu, majd feltételezhetően ennek mintájára még 1674 előtt emelt bonchidai kastély, de ide sorolható a 17. század közepén kiépülő Borosjenő is) egyik korai példájának tarthatunk. A ma már a település középső részén elhelyezkedő épületegyüttes négyszögű alaprajzon emelkedik, melynek a sarkain helyezkednek el a kerek tornyok. A kastély déli oldalán magas, négyszögű torony alatt nyílik a boltozott bejárat, a belső udvart egykoron minden oldalon épületszárnyak határolták. A várfal belső oldalához kapcsolódó épületek közül ma már csak a nyugati szárny és a délinek egy része áll. A kommunizmus alatt az északi fal középtengelyében a nagyobb mezőgazdasági gépeket is átengedő bejáratot törtek, a külső védőöv keleti hatszögű tornyocskája és fala is eltűnt, a nyugati tornyocska lakóházzá alakult. Az 1990-es évek elején elkezdődött felújítási munkálatok során a kaputorony és tetőszerkezete kijavítását ejtették meg, a déli és nyugati épületszárnyat újrafödték, részben ki is javították, megkezdték a dór ízlésű oszlopokra támaszkodó tornác újjáépítését is. Az épületegyüttes – habár állagmegóvási és restaurálási munkálatokat igényel –, egyre több látogatót vonz.
 • Megközelíthetőség

  Alsórákos a Brassó-Segesvár E60-as nemzeti úttól, Olthévíz után letérve a 131 megyei útra 11 km-re fekszik a főúttól. Legkönnyebben autóval és busszal közelíthetjük meg, de vonat is közlekedik a településen naponta több alkalommal.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastély közvetlen közelében működik az Anna Ház, mely 10 vendég elszállásolására alkalmas. További szállások a közeli Kőhalomban, illetve Erdővidék találhatók.
 • A környékbeli látványosságok

  A kastélyon kívül a falunak híres a 17. századi református erődtemploma és unitárius temploma is. Ennél is híresebbek talán a falu határában levő vulkáni kráter és a bazaltoszlopok, melyek rengeteg látogatót vonzanak. Ezenkívül, a falu közelében található a Mihálykő, itt állt régen Mihályvára, melynek romjai ma is láthatók. A szoros bal oldalán magasodó Ürmös-Tepejen egy másik vár maradványai látszanak. Alsórákostól Olthévíz (itt megtekintehtő a Haller-Kálnoky kastély, Guthman Valenta kastély, három műemlék templom) mindössze 14 km-re található, a kőhalmi vár kb. 20 km-re, illetve másik irányban Erdővidék is kb. 20 km-re fekszik. Erdővidék gazdag kulturális öröksége: az olaszteleki Daniel-kastély, a miklósvári Kálnoky-kastély, az erdőfülei Boda-kúria, Károly herceg vendégházai Zalánpatakon csak a legfontosabb látnivalók. Ami a természeti látványosságokat és kincseket illeti, a közelben található a Vargyas-szoros a híres Orbán Balázs-barlanggal, illetve több borvízforrás is Székelyszáldoboson, Olaszteleken, Bibarcfalván, Kisbaconban, Bodvajon stb.
 • Bővebb információk