Szentkereszty-kastély, Árkos
 • Funkció

  A Szentkereszty-kastély jelenleg üresen áll, állapota jó, de javításra szorul.
 • Elérhetőségek

  Cím: Árkos (ARCUŞ), 493 SZ., Kovászna megye
  Telefon:
  E-mail cím:
 • Nyitvatartás

  A kastély jelenleg nem látogatható.
 • Az épület rövid története

  Az árkosi kastélyt angolpark veszi körül, amelyben a jellemző kerti építmények is helyet kaptak, ezeket többnyire már csak korabeli leírásokból ismerhetjük. Az park több mint kilenc hektáros kiterjedésű. Meghatározó eleme a nagyméretű, kanyargózó alaprajzú, északnyugat-délkelet irányban elnyúló tó, mely egy hídról megközelíthető szigetet is rejt. A kastély mai formáját utolsó tulajdonosa, br. Szentkereszty Béla megrendelésére történő átépítések után nyerte el az 1890-es évek elején. 1945 után államosították az épületet, ahol árvaház, mezőgépészeti iskola, majd a termelőszövetkezet kapott helyet. 1982-től a Román Kommunista Párt tulajdonába került, és elnöki lakosztályként rendezték be. A rendszerváltás után a Művelődési Minisztérium vette át az épületet, és a közelmúltig művelődési központ működött benne.
 • Megközelíthetőség

  Árkos falu Sepsiszentgyörgytől mindössze 6 km-re fekszik Sepsikőröspatak irányában, a 121B megyei út mentén. A kastély a falu alsó végében helyezkedik el, a főútról jegenyesor által határolt út vezet fel hozzá.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastély közvetlen közelében működik az Európai Tanulmányi Központ, ahol szálláshelyek, és étkezési lehetőségek is vannak.
 • A környékbeli látványosságok

  A faluban a kastélyon kívül még ismert az eredetileg 13. században épített unitárius vártemplom, a 18. századi református templom is. A falu szélén a Súgó-patak mentén egy vár nyomai is látszanak.  A hagyomány szerint még itt három másik vár is állt, az úgynevezett Macskavár, a Kisasszonyvár és a Kovácsvár. Továbbá Sepsiszentgyörgyön és környékén is rengeteg látnivaló van. Sepsiszentgyörgy elsősorban a kulturális életről, színházairól, múzeumairól, kiállítótermeiről, kávézóiról híres, ezek nagyrésze a város központjában található. Árkostól nagyon könnyen el lehet jutni a Szent Anna tóhoz, Bálványosra, illetve Tusnádfürdő is mindössze 35 km-re található. De akár Csíkszeredába is érdemes ellátogatni, a Mikó-várban működő Csíki Nemzeti Múzeumban ugyanis mindig vár bennünket egy izgalmas kiállítás.  
 • Bővebb információk