Ugron-kastély, Fiatfalva
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Maróty Miklós
  Cím: Fiatfalva (Filiaș), 100 sz., Hargita megye
  Telefon:
 • Nyitvatartás

  A kastély jelenleg nem látogatható.
 • Az épület rövid története

  Az 1500-as években egy udvarház állt a mai kastély helyén. Ezt az udvarházat építették át, és egészítették ki az 1600-as évek elején, mai barokk formáját 1820 körül kapta. Az épület „L” alakú, a főszárnyból és a kapuszárnyból áll. Az épület értékesebb része a 17. században épített főszárny, különös tekintettel a sarokbástyában lévő keresztboltíves kápolnára, és a szintén keresztboltíves, eredetileg védelmi célokat is szolgáló pincéjére, és az 1800-as évek elején emelt hatalmas barokk tetőszerkezetére. A kapuszárny legértékesebb része a boltíves kaput magába foglaló, szintén valószínűleg még a 17. században épült épületrész. A műemlék része az épület mellett húzódó romos állapotú istálló is. Az örökösök 2005-ben kapták vissza az ingatlant az államtól, majd eladták családon belül a jelenlegi tulajdonosoknak.
 • Megközelíthetőség

  Fiatfalva legkönnyebben autóval közelíthető meg Segesvártól az E60-as, majd a 13-as nemzeti úton haladva Székelykeresztúr felé, összesen kb. 24 km-re. Székelykeresztúrtól a 43-as megyei úton kell tovább haladni 3,3 km-t Szászkézd irányába.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Székelykeresztúron könnyen találunk szállást, illetve étkezési és kávézási lehetőség is bőven van.
 • A környékbeli látványosságok

  Székelykeresztúron két műemlékként számon tartott kúria is található: a Gyárfás-kúria jelenleg gyerekotthonként működik, ezért nem látogatható, viszont a város központjában lévő Lengyel-kúria kávézóként működik. A város nevezetessége még Petőfi körtefája a Gyárfás-kúria udvarán és a Molnár István Múzeum. Az Ugron-kastélyhoz közel egy rendkívüli természeti jelenség, egy iszapvulkán található, de alig pár kilométerre van Sóskút strandja, a természetes sósfürdő is. Továbbá Székelykeresztúrról könnyen eljuthatunk Székelyudvarhelyre, illetve a Sóvidékre: a szovátai Medve-tóhoz, illetve a parajdi sóbányához. De a Madarasi Hargita is mindössze 65 km-re van innen, illetve a turisták kedvence, a szászvidék is kb. 50 km-es körzetben található.
 • Bővebb információk