Az Európai Kulturális Örökség Napjai, Maroshévíz – Családi program az Urmánczy-kastélyban

Szeptember 28-29. között a maroshévízi Urmánczy-kastélyban a Positive Transylvania egyesület újra megrendezi az Európai Kulturális Örökség Napját. Gasztronómiai különlegességek, kulturális és szabadidős programok, kiállítás, divatbemutató, gyerekfoglalkozások, valamint kézműves vásár várja a látogatókat.

Szombat, szeptember 28.
‍‍‍

A kastélynapokat műemlékavató ünnepséggel nyitjuk, vendégeinket román és magyar nyelvű tematikus sétákra és zsindelykészítő bemutatóra hívjuk. A gyerekprogramok között szerepel a csirizes papírkötés készítés Kádár Kincsővel, amelyet a Hargita Megyei Kulturális Központ ajánlásával , a “Kájoni János 390” emlékév keretén belül tartunk meg. A délutáni és esti órákban képzőművészeti kiállításra és divatbemutatóra kerül sor. A délutáni és esti órákban Artwise fashion show & art exposition at Urmánczy Castle, képzőművészeti kiállítás és divatbemutató lesz (Róluk többet megtudhatsz itt: https://www.facebook.com/artwise.studio/).

12.00 Műemlékavató
12.15 Vezetett séta a kastélyban román és magyar nyelven
12.00-15.30 Gyerekprogram: kézműves foglalkozás, szabadtéri játékok
“Színház a mindenki nyelvén” / “Ludicus” Színház
15.00 Artwise kiállítás megnyitó
15.30 Zsindelyhasító workshop / Urmánczy Events
16.00 Vezetett séta a kastélyban magyar nyelven
17.00 Artwise divatbemutató
18.00 Domahidi Kata és Babțan-Varga Flórián, gitár-vokál duó

Vasárnap, szeptember 29.

Vasárnap délelőtt újra lesz PIKNIK az Urmánczy-kastélyban, a gyerekek szakértő játékvezetőkkel együtt kipróbálhatják a kedvelt EduKastély játékokat (Kastély Erdélyben). Szervezünk vezetett kerékpáros kirándulást a maroshévízi meleg vizű forrásokhoz, de lesznek koncertek is, valamint egy kerekasztal-beszélgetés a Lassú életmód témakörében, ahol a turizmus, a divat és a gasztronómia területén is utakat keresnek a résztvevők arra, hogy minél szélesebb körben alkalmazhassák és népszerűsíthessék a helyi termékeket és értékeket.

A kétnapos program zárásaként Urmánczy Events nyereményjáték lesz, a helyszínen regisztráló magánszemélyek és jogszemélyek megnyerhetik egy esküvő vagy team building helyszíneként az Urmánczy-kastélyt és udvarát.

11.00-14.00 Gyerekprogram: EduKastély játékok (Kastély Erdélyben)
11.30 Vezetett séta a kastélyban magyar nyelven
12.00 Kerek asztal-beszélgetés a lassú életmód témakörében: Slow food, slow fashion, slow tourism
13.00 Vezetett biciklis kirándulás a maroshévízi meleg vizű forrásokhoz (Asociaţia Club Sportiv “Cine Mişcă nu Rugineşte”)
13.00 Vezetett séta a kastélyban román nyelven
14.30 A Kastélyok Őrei rockelőadás
14.30-16.30 Gyerekprogram: kézműves foglalkozás, szabadtéri játékok
15.30 Jazzdélután: Páll Orsolya & Orosz Dávid Gergő, Domahidi Kata & Babțan-Varga Flórián
16.30 Urmánczy Events nyereményjáték sorshúzása

A kastélynapos rendezvény jelképes összegű belépődíjjal látogatható (felnőtteknek 10 lej, diákoknak 5 lej, gyerekeknek 3 éves korig ingyenes), amely adomány a kastély felújítására.

A kiránduláshoz biciklit a “Cine Mişcă nu Rugineşte” sportegyesület biztosítja.
A kastélykertben italok és grill ételek is fogyaszthatók. A rendezvény az időjárástól függetlenül meg lesz tartva.

Flavours and Sounds of Transylvania

Szombaton Hargita megyében egyedülálló gasztronómiai témájú esemény lesz Erdély ízei és hangjai címmel: ennek keretében a résztvevők megkóstolhatják az örmény, magyar és román gasztronómia helyi különlegességeit, megismerhetik a kastélyt és környékét, valamint műhelyfoglalkozásokon, kirándulásokon vehetnek részt. A program a kastélynapok része ugyan, de önálló eseményként jegyzett. A helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges. A belépő 100 lej, amely elővételben vásárolható az esemény Facebook oldalán (https://www.facebook.com/events/912098282490383/). A jegy ingyenes belépőt biztosít az egész hétvégi rendezvényre.

Rendezvényünk célja a kulturális örökség népszerűsítése. A program résztvevői hozzájárulnak ahhoz, hogy fényképek és videófelvételek készüljenek róluk.

Szervező: Positive Transylvania Egyesület
Partnerek: Urmánczy Events, Artwise, Castel in Transilvania, My Transylvania egyesület, Slow food Marosvásárhely, Hargita Megyei Kulturális Központ, ARCHÉ egyesület, “Cine Mişcă nu Rugineşte” sportegyesület, Biketop, Ludicus színház Maroshévíz, Turisztikai információs iroda Maroshévíz
Média partner: Erdély FM
Fő támogató: Urmánczy Events
Támogatók: Urmánczy-fürdő, Hotel Mureş-Toplita, Baroc pub, Strindberg

Hírek