Gyulay-kastély, Marosnémeti
 • Funkció

  A kastély alsó szintjén jelenleg a tulajdonos Horváth-Toldi család lakik, a felső szinten pedig vendégszobák vannak. 
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Horváth-Tholdi Péter és Horváth-Tholdi Éva
  Cím: Marosnémeti (Mintia), Mátyás király u. (str. Matei Corvin) 191D sz., Hunyad megye
  Telefon: +40 741056394, +40 741589012
 • Nyitvatartás

  A kastély jelenleg a Horváth-Tholdy család lakhelyeként szolgál, de kérésre látogatható. A fent megadott elérhetőségeken kérjük egyeztessen látogatási időpontot.
 • Az épület rövid története

  A kastélyt eredetileg 1641 ben Gyulay Ferenc építette, majd Gyulay Lajos 1834 ben alakította át a mai klasszicista stílusba. Így vált az épület Erdély legnagyobb klasszicista kastélyává. 1869 ben Gyulay Lajos halálával a kastélyt a Kuun család örökölte. Itt élt és dolgozott a híres tudós Kuun Géza, majd halála után rövid ideig a Kemény család, majd 1909-től a Horváth Tholdy család tulajdonába került, akiktől a kommunista rendszer államosította. Végül 2007 ben hosszú pereskedés után került vissza az ingatlan a Horváth Tholdy család tulajdonába.
 • Megközelíthetőség

  Dévától az E68-as nemzeti úton tovább haladva Arad felé, kb. 5 km-re található Marosnémeti. A falu központjától a református templom irányában, a vasút túloldalán, a Maros bal partján található. Dévára autóval, busszal, vonattal is könnyen eljuthatunk, onnan pedig legkönnyebben autóval vagy személyvonattal közlekedhetünk tovább Marosnémetibe.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastély tulajdonosai három nyelven biztosítanak idegenvezetést, mesélnek a kastély és a család történetéről a látogatóknak. Továbbá a kastély emeletén kialakított szobákban 20-30 személyt el is tudnak szállásolni. A szobák egymásba nyílnak, közös fürdővel vannak ellátva: összesen négy zuhanyzóval is ellátott fürdőszoba, illetve kilenc illemhely működik jelenleg. A kastély kertjében sátorozni is lehet.
 • A környékbeli látványosságok

  Marosnémetiben a kastélyon kívül még említésre méltó a helyi református templom. A közeli Déva várán kívül még rengeteg látnivaló van a környéken, csak a jelentősebbeket kiemelve: a közelben találhatók a Bethlen és a Bornemissza kastélyok Marosillyén, a Nopcsa-kastély Zámban, a Lázár-kastély Lapusnyakon, a Jósika-kastély Branyicskán, a dendrológiai kert Piskin, de Hunyad vára, a Kendeffy-kastély Őraljaboldogfalván, illetve Hátszegvidék is 50 km távolságon belül vannak Marosnémetitől.
 • Bővebb információk