KASTÉLYOK ZENÉJE- a budapesti Erdődy Kamarazenekar a marosnémeti, miklósvári és gernyeszegi kastélyokban lép fel

A budapesti Erdődy Kamarazenekar erdélyi turnéja alkalmával a Zene a kastélyban rendezvénysorozat keretében 2018. július 5-én 18 órától a marosnémeti Gyulay-kastélyban, július 7-én a miklósvári Kálnoky-kastélyban, illetve július 8-án 18 órától a gernyeszegi Teleki-kastélyban koncertezik.

Az 1994-ben alakult budapesti Erdődy Kamarazenekar először látogat Erdélybe. Az együttes — melynek alapító tagjai nagy budapesti szimfonikus zenekarok világot járt művészei — kezdetektől régebbi korok magyar vonatkozású zeneműveinek népszerűsítését tűzte ki céljául, melyet később kortárs magyar kompozíciók bemutatásával egészített ki. Tevékenységüket eddig 14 lemez és számos nemzetközi elismerés fémjelzi.

A zenekar alapítója és koncertmestere, Szefcsik Zsolt hegedűművész kutatásai révén az Erdődy Kamarazenekar rendelkezik ma a barokk és klasszicista magyar zeneművek legszélesebb repertoárával. Júliusi erdélyi koncertjeiken is olyan műveket tűztek műsorra, melyek jelentős része csak az ő előadásukban hallható. Így ismerkedhetnek meg hallgatóik a XVII. századi, pozsonyi származású Johann Kusser Overture-jével, vagy a XVIII. század derekán Nagyváradon is alkotó Michael Haydn Divertimentójával, de elhangzik a verbunkos stílus kiváló alkotója, Rózsavölgyi Márk Első magyar társastánca, illetve a kolozsvári származású Orbán György 2002-ben az Erdődy Kamarazenekar számra ajánlott, Udvari Táncok című kompozíciója .

Részben a “hagyományos” repertoárban való jártasságuk bemutatására — s egyszersmind a XIX. század első évtizedeinek zenéje iránti különleges elkötelezettségük miatt — koncertjeiken elhangzik Mendelssohn IX. (c-moll) vonószimfóniája is.

Az Erdődy Kamarazenekar mindig különös figyelmet fordít koncertjeinek helyszíneire, így örömmel lép fel kastélyokban — így most Marosnémetiben, Miklósváron és Gernyeszegen — és templomokban (Nagyszebenben), ahol a zenei tartalom befogadását a hozzá illő környezet nagyban elősegíti, s e koncertek révén új terek kapcsolódhatnak be a zenei kultúra vérkeringésébe.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Hírek