Kálnoky-kastély, Miklósvár
 • Funkció

  A kastély felújítása nemrég fejeződött be, jelenleg múzeumként működik.
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Oláh Szabolcs
  Cím: Miklósvár (Micloșoara), 201. sz., Kovászna megye
  Telefon: +40 743 100 311, +40 743 221 101
  E-mail cím:
 • Nyitvatartás

  A kastély heti 3 alkalommal látogatható: péntek-vasárnap 11:00-16:00 óra között, hétfő-csütörtök zárva. A tárlatvezetések óránként indulnak, utolsó belépés 16:00 órakor.
 • Az épület rövid története

  A Kálnoky kastély a 17. században reneszánsz stílusban épült, a 18. század végén és a 19. század elején klasszicistává építették, és a 20. század elején kapta meg a mostani formáját. Az első nagyobb építkezések Kálnoky (III.) István XVII. századi királyi táblabíró nevéhez fűződnek. Az építtető fia, Kálnoky (I.) Sámuel a XVII. század utolsó évtizedében tovább bővíttette a kastélyt. Akkor készültek az erdélyi késő reneszánsz művészetben egyedülálló nagyterem indadíszes stukkói, melyek motívumkincse és technikája megegyezik a nagyszombati jezsuita templom stukkódíszeivel. Az építtető emlékét az erkély szemöldökén olaszkoszorúba foglalt SK monogram őrzi. A kastély utolsó Kálnoky családból származó tulajdonosa gr. Kálnoky (I.) Dénes (1814-1888), Miklósvárszék királybírája volt. Kálnoky Dénesnek nem maradtak utódai, így halála után a kastély nővérének, Seethal Jánosné Kálnoky Franciskának fiára, Seethal Ferencre szállt. A kastély mai formája, a főhomlokzat képe az ő építési tevékenységéhez köthető. Seethal Ferenc halálát követően, 1939-ben a kastélyt Eugen Savu, a Goga-kormány (1937-1938) pénzügyminisztere vásárolta meg, majd az államosításkor elveszítette azt. Az 1990-es évek végén a leszármazottak tulajdonába került épületet a Kálnoky család gondviselésének köszönhetően kezdték felújítani.
 • Megközelíthetőség

  Legkönnyebben autóval közelíthető meg Sepsiszentgyörgy felől a 103E, majd 131-es megyei úton Barót irányában kb. 23 km-re fekszik. Brassótól az E60-as nemzeti úton egészen Magyarósig lehet közlekedni, majd ott a 103E megyei útra letérve Barót irányában kell haladni.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastély pincéjében kávézó-borozó működik. A kastély közelében Kálnoky gróf vendégházaiban jelenleg kb. 20 vendég számára van szálláshely, ahol a vendégek számára étkezést is biztosítanak, illetve különböző túrák szervezését is vállalják.
 • A környékbeli látványosságok

  Miklósvárról érdemes ellátogatni az olaszteleki és vargyasi Daniel-kastélyokhoz, Benedek Elek szülőházához Kisbaconba, és a Vargyas-szoroshoz. További különlegesség az erdővidéki hagyományos mesterek – bútorfestők, kovácsok, pékek – műhelyeinek látogatása. Miklósvártól 32 km-re található Zalánpatak falu, ahol az angliai Károly-herceg vendégházait meg lehet látogatni. Zalápatakon a falumúzeumot ajánljuk a turisták figyelmébe, illetve gyalog- és lovastúrákon is részt lehet venni. Továbbá mindössze 50 km-es körzetben találhatóak az alsórákosi bazaltoszlopok, vagy a sokak által ismert szász falu, Szászfehéregyháza (Viscri) is, amely az UNESCO világörökség része.
 • Bővebb információk