Teleki-kastély, Gernyeszeg
 • Funkció

  A kastély és parkja jó állapotban van, látogatható, és rendezvények fogadására is alkalmas.
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Teleki Kálmán
  Cím: Gernyeszeg (GORNEȘTI), 479 sz., Maros megye
  Telefon: +40 749356134
 • Nyitvatartás

  A kastély naponta 10:00 – 18:00 óra között látogatható, kérésre idegenvezetést is biztosítanak. Kérjük a fenti elérhetőségeken előzetesen egyeztetni. A belépés ingyenes, a tulajdonosok adományt fogadnak el a kastély felújítására.
 • Az épület rövid története

  A kastély 1772 - 1803 között épült visszafogott, egyszerűbb barokk stílusban. Stílusa egységes, főhomlokzata részleteiben gazdagabb díszítést nyert. Ez a rész a kastély talán legfinomabban kiképzett építészeti eleme. Északra néz, a földszinten egy átjáró folyósó vezet a belső udvarra. A gernyeszegi kastély egyemeletes, alaprajza U alakú, két szárnya szimmetrikusan illeszkedik az északra néző főszárnyhoz. Az oldalszárnyak udvar felőli részén fedett folyosó vonul végig. Egy sorban nyílnak a szobák, nem pedig a folyosóról, mivel a 19. század közepéig ez nyitott körfolyosó volt. Ezelőtt pár évvel az épületben még gyerekotthon működött. 2011-ben a birtok visszakerült a Teleki-család tulajdonába.
 • Megközelíthetőség

  Gernyeszeg Marosvásárhelytől 17km-re helyezkedik el. Autóval a 15-ös nemzeti úton kell tovább haladni Szászrégen irányában. De Marosvásárhelyről Maxi taxi-val, illetve helyi vonattal is könnyen ide juthatunk. A barokk kastély a község központjától nem messze helyezkedik el.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  A kastély esküvők, bálok (max. 250 személy), koncertek (max. 120 személy), konferenciák (max. 100 személy), céges vacsorák befogadására alkalmas. A kastélykertben továbbá nyáron táborok, fesztiválok, szabadtéri esküvök, koncertek kapnak helyet. Gernyszegen két panzió is van, melyek összesen 120 személy elszállásolására alkalmasak.
 • A környékbeli látványosságok

  A kastélyon kívül Gernyeszegnek híres a gótikus református temploma, mely 1456-ban épült. A környék nagyon gazdag műemléképületekben, Marossárpatakon és Sáromberkén további Teleki-kastélyok, Nagyernyén a Bálintitt-kastély, Marosszentgyörgyön a Máriaffy-kastély, Vajdaszentiványon a Zichy-kúria, hogy csak a legközelebbieket említsük. Továbbá Marosvásárhely és Szászrégen városok mindössze 17 km-es távolságon belül vannak.
 • Bővebb információk