Urmánczy-kastély, Maroshévíz
 • Elérhetőségek

  Kapcsolattartó személy: Szabó Tekla Katalin
  Cím: Maroshévíz (Toplița), Mihail Kogălniceanu u., 17 sz., Hargita megye
  Telefon: +40 733309791
 • Nyitvatartás

  A kastély kérésre állandóan látogatható, kérjük a fenti elérhetőségeken időpontot egyeztetni. A kastély látogatásakor adomány formájában lehet segíteni a kastélyt.
 • Az épület rövid története

  Az 1903 és 1906 között épült kastély megrendelője Urmánczy Jeromos örmény származású földbirtokos, tervezője Giacomuzzi Virgilio (Vigilio) dél-tiroli építész volt. Röviddel felépítése után, az első világháborúban a román hadsereg 14-es hadosztályának főhadiszállása lett. Kastélyos jellegét a karakteres terméskő lábazat, a magas központi sátortetőhöz csatlakozó kisebb-nagyobb kiszögelések, tornyok határozzák meg. A kastélybelső központi tere a két szint magasságú impozáns hall volt, innen nyílt a többi terem, a kert felé néző férfiszobák, az ebédlő, majd a szalon és a csöndesebb hátsó traktusban a tulajdonosok apartmanja. Az emeleten kisebb gyermek- és vendégszobák voltak, az alagsorban cselédszobák, konyha, raktárak, pince. A kastély államosítása után 1963-ig üresen állt, ekkor a kastélyból és melléképületeiből (a lovarda, az intéző háza, a vízpompa háza) kórház lett. 1972-ben drasztikusabb beavatkozások történtek: a toronyalji főbejáratot megszüntették, az új bejáratot az ekkor beépített loggiába helyezték át. A tetőt a kert felé néző oldalon megmagasították, az emeleten három új szobát alakítottak ki. A már 1963-ban két szintre osztott hall falépcsőjét betonlépcsőre cserélték. A legtöbb kárt 1982-ben a városi kórház építése okozta: eltakarta a kastély főhomlokzatát és funkció nélkül hagyta az épületet. Az egykor Maroshévíz központjáig lenyúló parkba tömbházakat és egy grandiózus közigazgatási épületet is felhúztak. A kastélyt a romos melléképületekkel együtt 2009-ben adták vissza a leszármazottaknak. A román állam 2013-ig bérelte az épületet. A birtokba vételel után elkezdőtek a kutatási munkák, az utólagos ad-hoc falakat, ajtókat eltávolították, a befalazott ajtókat újra kibontották.
 • Megközelíthetőség

  Marosvásárhely felől a 15-ös nemzeti úton: Marosvásárhelyt (100 km), Szászrégent (69 km), majd Marosvécset (59 km) elhagyva a Maros festői völgyén át vezet Maroshévízre az út; Csíkszereda felől a 12-es nemzeti úton: Csíkszeredát (100 km), Gyergyószentmiklóst (36 km), majd Gyergyószárhegyet (31 km) elhagyva a Gyergyói medencén át; Szováta felől (87 km), Parajdon át a 13B nemzeti úton a Bucsin-tetőn keresztül közelíthető meg. Megközelíthető a Déda-Gyergyó fő vasúti vonal bármelyik vonatával, gyorsvonat is jár. Vásárhely, Csíkszereda felől gyakori busz, illetve mikróbusz járatok is jó választást jelenthetnek. A kastély bejárata a főút mellett álló katolikus templommal szemben lévő utcából nyílik.
 • Hogyan juthat ide?
 • Szolgáltatások

  Kérésre a kastély tulajdonosai idegenvezetést tartanak négy nyelven: magyarul, románul, angolul vagy németül. A kastély és kertje főként a nyári időszakban alkalmas kiállítások, koncertek, konferenciák, vásárok, esküvők, fesztiválok befogadására. A kastély közelében különböző kategóriájú panziók vannak, többek közt a Bánffy-panzió (22 személy), a Casa Daia (12 személy), a Baciu (14 személy), a La doi pași (8 személy) és a Maros Szálloda (50 személy).
 • A környékbeli látványosságok

  Maroshévíz szezonálisan működő melegvízű fürdőiről ismert: az Urmánczy és a Bánffy fürdők a kastély közelében vannak. A településen télen sípálya is működik: 1200 és 460 méter hosszú pályákkal. Egész évben látogatható a Bánffy wellness központ, a sípálya lovardája és kilátója, valamint a város szélén a Liberty halastó. Melegvízű vízesése télen és nyáron is látványos. Maroshévíz két ortodox műemlék kolostorát is érdemes felkeresni, akárcsak az Urmánczy fedeles hidat, amelyből Erdélyben már csak három van. A környéken továbbá ajánljuk Borszék város (26 km), a szárhegyi Lázár-kastély (36 km), marosvécsi Kemény-kastély (60 km), Parajd és Szováta városok (80 km) meglátogatását is. A Görgényi és Kelemen havasokban kiváló túra- és bicikliútvonalak vannak. Fő látványosságok: a Kőgombák, a Jézer-tó, az ezeréves határ, kén-bánya, kénes forrás és a bazaltsípok. A Gyilkostó és az  Istenszéke is 60 km-es körzetben található.
 • Bővebb információk